Dijital tüketici ne tür içerik görmek ister? Dijital tüketici alışkanlıkları yıllar içinde nasıl değişti ve ilerleyen yıllarda neler olacak? Bu yazının konusu dijital tüketici, dijital müşteri. İnsanların dijitalleşmeyle beraber değişen tüketim alışkanlıkları ve gelecek tahminlere şöyle bir bakalım.

Bugüne kadar içerik üreticiler olarak müşterilere fayda sunmak üzere içerikler ürettik. Markalama konusu daha geri planda kalıyordu. Çünkü internet ortamı genelde bilgi edinilen bir platform iken, sosyal medya etkileşim, sosyalleşme platformları olarak kullanılıyordu.


Yani internetin geçmişine ufak bir göz atarsak;
• Web 1.0 sadece tek taraflı bilginin bulunduğu bir platformdu.
• Web 2.0’da bilgi ve insan faktörü bir arada. Yani insanlar da platforma içerik yükleyebiliyor, birbirleriyle iletişim kurabiliyordu.
• Web 3.0’a geldiğimiz zaman artık hem bilgi hem insan hem de para konularının bir araya gelmesinden bahsediyoruz. Metaverse konusunun da gündeme gelmesiyle daha da ilgi çekici hale gelen yeni dijital dünyada artık insanlar online ortamda varlık sahibi olabilecek, online mağazalardan dijital/fiziksel bir ürün satın alabilecekler.


Özetle; insanlar artık sadece bilgi edinmek için değil, eğlenmek, sosyalleşmek, varlık sahibi olmak, oyun oynamak, alışveriş gibi pek çok sebepten online platformlarda zaman geçiriyor.
Peki bu durum müşteri alışkanlıklarını ve ticareti nasıl etkileyecek?

Dijitalde Geçirdiğimiz Zaman


Online ortamda geçirdiğimiz zamanın sürekli artması bazen beni ürkütmüyor değil. Telefonum her hafta bana özel raporumu gösteriyor. Diyor ki; geçen haftaya göre %15 artış…
Hemen düşünüyorum:


Acaba fiziksel ortamdan izole mi oluyorum?


Sonra telefonumla neler yaptığım aklıma geliyor? Podcast, radyo, sesli kitap dinleme; YouTube videoları izleme, sosyal medyada vakit geçirme gibi hem eğlenip hem de bilgi edindiğim aktiviteler yapıyorum. Ama bunları zaten yapıyordum. Sonuç olarak yeni eklenen neler var?


Toplantıları/eğitimleri bazen telefonumdan takip ediyorum. Dijital ortamda cep telefonumda ya da tabletimde not tutuyorum. Günlük işlerimi online platformda organize ediyorum. Yemek tarifi defterim bir uygulamada kayıtlı. Web sitemin performansını da cep telefonumdaki bir uygulamadan hızlıca takip ediyorum. Liste uzayıp gidiyor.


Bu konuda yapılan çalışmalar da benzer sonuçlara dikkat çekiyor:
2021 yılında internet kullanıcılarının %38’i boş vakitlerini online aktivitelerle, %62’sini ise fiziksel aktivitelerle değerlendiriyor. Ancak yapılan tahminlere göre bu oran 2030 yılında %52 online, %48 offline olacak (Kaynak: ARK Investment Management LLC, 2021, data sourced from eMarketer, Federal Reserve Economic Data, Organization for Economic Cooperation and Development, United States Census Bureau, United States Department of Labor, and World Bank Group.)

Sözün özü hayatımızda online aktivitelerin yeri hızla artıyor. Bu aktivitelerde müşterilerinizi eğlendirecek, bilgilendirecek, etkileşim kuracak her türlü yazılı sesli, video içerik eskiden olduğu gibi revaçta.


Dijital Tüketici Alışkanlıkları Reklamları Nasıl Etkiliyor?


Tabi ki müşteriler dijital ortamdaysa geleneksel yöntemlerden çok dijital reklamlar yerini alıyor. Beklenti ve tahminler artarak ilerlemesi yönünde.


Burada tabi hem yaratıcı hem de şeffaf bilgi veren markaların ön plana çıkacağını düşünüyorum. Günümüz tüketicilerinin beklentisi sadece reklam görmek yerine organik şekilde müşteri yorumları okumak, markaların süreçlerinde şeffaf olmaları, ürünlerin pazarlama aşamalarına dahil olmak, fikir beyan etmek. Sosyal sorumluluğa önem veren markalar özellikle yeni kuşaklar için önem arz ediyor.


Bana sorarsanız dijital reklamlar devam etmeli, edecek de. Ancak fayda amaçlı kaliteli içerik üretmenin önemi de giderek artıracak.
2021’de dijital reklamlar tüm dünyada toplam reklamların %62’sini oluştururken (440 milyar $), 2029 yılında 1 trilyon doları bulması bekleniyor. (Kaynak: ARK Investment Management LLC, 2021, data sourced from Kagan Research and MAGNA Global USA. Forecasts are inherently limited and cannot be relied upon. P.S. For informational purposes only and should not be considered investment advice, or a recommendation to buy, sell or hold any particular security.)

Ticarette Dijitalleşme



İnsanların online ortamları kullanma amaçlarının çeşitliliği, internet dünyasındaki teknolojik gelişmeler, tüketici beklentileri tabi ki ticareti de etkiliyor.

Geleneksel alışveriş bir süredir yerini hibrit yani online ve offline alışverişin beraber yapıldığı ortama bırakmıştı. Geleneksek yöntemler hızla azalıyor. E-ticaret artmaya devam ediyor. Ancak özellikle birkaç yıldır hayatımıza yeni bir kavram girdi: Sosyal Ticaret

Bildiğiniz gibi, hatta çoğumuzun deneyimlediği gibi, sosyal mecralar aynı zamanda alışveriş mecrası haline de geldi.

Sosyal ticaretin Covid-19 etkisiyle özellikle 2020 yılında parlaması ile yıllar içinde çok daha fazla artacağını da düşünüyorum. Özetle dijital tüketici alışkanlıkları sosyalleşmeyi de kapsıyor.

Sonuçta sosyal medyada öne çıkmak, etkileşimi artırmak, müşterilerle diyalog yakalayabilmek için de yine kaliteli içerik en önemli kavramlardan biri.

Peki sosyal platformlar değişecek mi?

Oyun Platformları

Sosyal medya günümüzdeki şekliyle kalmayıp, değişim gösterecektir. Günden güne popülerliği artan oyun platformlarını es geçmemek gerekiyor. İnsanlar artık sosyal ortamı oyunlarla yakalamaya başladı. Oyun platformları insanlara keyifli vakit geçirebilecekleri birçok seçenek sunuyor.

Özellikle video oyunlarının ve oyun hizmetlerinin artması beklenirken; geleceğin sosyal platformu oyunlar olabilir.

Geleceği şekillendirirken müşterilerinize bu şekilde ulaşabileceğiniz fikri de aklınızda bulunsun. 😊

Önümüzdeki yıllarda daha da online olacak alışkanlıklarımız için markamıza belki de eskisinden daha çok dijital yol haritası belirlemek gerekir. Dijital tüketici alışkanlıkları daha sık analiz edilmeli. Ne dersiniz?

Sevgiyle…

Write A Comment