İçerik pazarlamacılar için geleceğin yetkinlikleri sizce değişecek mi? Ne yönde değişecek? İçerik pazarlaması, sürekli değişen dijital pazarlama dünyasında önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Teknolojinin ve tüketici davranışlarının hızla evrildiği bu çağda, içerik pazarlamacılarının yeteneklerini güncellemesi ve geliştirmesi gerekiyor. İşte gelecekte başarılı bir içerik pazarlamacısının sahip olması gereken önemli yetkinlikler…


Content Marketing Institute (CMI) tarafından yapılan araştırmada içerik pazarlamacıların gündemi ve geleceğin yetkinlikleri değerlendirilmiş. İçerik pazarlamacılar kendilerini aşağıdaki konularda geliştirmek için aksiyonlar almaya devam ediyor.

  • SEO (53%)
  • Data analizi (48%)
  • Yeni teknolojilerin entegrasyonu (46%)
  • Yazma and editleme (40%)
  • Ses/video yaratmak (34%).

Tüm çalışmayı merak ederseniz buradaki linkten erişebilirsiniz.


Dikkat ederseniz bu konular en çok da teknik yetkinlikleri kapsıyor. Ancak konuya daha geniş perspektiften bakmak önemli. Aslında içerik pazarlamacılar dediğimiz kişiler pazarlamacıların ta kendisi. Fark yarattıkları konular ise yukarıdaki teknik bilgiler. Buna katılıyorum.


Geniş perspektif konusuna geri dönersek “büyük resim” olarak tanımlarım. Evet hepimizin iş yaşantısında duyduğumuz bir tanımlama! İyi bir içerik pazarlaması yapmak için pazarlamanın temellerine odaklanmak ve bunun için de doğru içgörü ve stratejileri tanımlamak gerekir. İçerik pazarlamacıların ihtiyacı olan bakış açısı ve yetkinlikler buradan başlamalı.


Bir diğer konu ise inovasyon. Pazarlamacılar olarak tüm yenilikleri detaylarıyla bilmesek bile ana hatlarıyla takip etmek işimizi daha gündeme uygun yapmamızı sağlar. Örneğin yapay zeka, blockchain ya da web 3.0 gibi konularda kendimizi geliştirmek, bu  konuları anlamak bizi güncel tutacaktır. Aynı zamanda trendlere uygun iş fırsatları için de işimize yarar.


Şimdi içerik pazarlamacıların hangi alanlarda gelişmeleri gerektiğine ve geleceğin yetkinlikleri konusunda nelere odaklanmaları gerektiğine 3 ana başlık halinde bakalım isterim:


VİZYON VE STRATEJİ


Markamız, işimiz ya da kişisel imajımız için gitmek istediğimiz bir yer bir hedefimiz mutlaka vardır. Bu konuda bir vizyon belirlemek ve bu yolda adımlar atmak bakış açımızı daha geniş tutmak için ilk basamaktır. Hedeflerimize ulaşmak için belirleyeceğimizi strateji ise müşteri gözündeki yerimiz, onlara yarattığımız değer, rekabetle mücadele gibi bir çok parametre açısından bakıldığında yönümüzü belirler. Büyümeyi ve hedeflere ulaşmayı “nasıl” gerçekleştireceğimizin cevabını bize verir.

Burada özellikle “müşteri odaklılık” kavramını detaylıca aktarmak isterim. Pazarlamacılar olarak yapmaya çalıştığımız şey müşterileri için “değer yaratmak” Onlar için önemli olan hizmet ve ürünleri onlara sunmak, geliştirmek, güncellemek. İçerik pazarlamasında bu konu daha da belirginleşiyor. Çünkü içerik pazarlamasında en önemli püf noktalardan biri ihtiyaç olan içerikleri karşılıksız sadece bilgi vermek için paylaşmak.

Bunları yapmak için tabi ki müşteriyi iyi tanımak gerekiyor. Ancak bazen müşteri odaklılık denince akla sadece müşteriyi düşünmek geliyor. Oysa ki belki de “müşteri merkezlilik” demek daha açıklayıcı olur. Tüm işimizin merkezine müşteriyi koymalıyız. Çalışma şeklimizi buna göre organize etmekten bahsediyorum. Onları sadece anlamak değil, onlarla iç içe olmaktan bahsediyorum!
Bu konu gelecek yıllarda da önemi giderek artan bir konu olarak devam edecek!

PLANLAMA, ORGANİZASYON VE SEGMENTLERE ÖZEL HİZMETLER

Müşteriyi anlayıp değer yarattık. Sonrasında iyi bir planlama ve süreç yönetimi işin içine girecek. Burada pazarlamacılar ve aynı zamanda içerik pazarlamacılar iyi bir orkestrasyon yapabiliyor olmalı. Günümüzde yine değeri giderek artan bir yetkinlik bu. Çünkü artık teknolojinin de gelişmesiyle elde ettiğimiz çok fazla veri var. Bu verilerin analizi bizi daha fazla içgörüye ulaştırıyor ve böylece hedef kitleye özel işler yapma olasılığımızı artırıyor.

Müşteriye sunabileceğimiz hizmetler, kanallar, mesajlar, bilgiler çok çeşitli. Her bir müşteri tipine göre farklılıklar yaratabiliyoruz. Bu da bizi tek tip (herkese aynı şekilde) bir pazarlama yapmaktan çıkarıyor.
Hem daha net ve yönetilebilir bir pazarlama yapmak için hem de müşterilerin daha odaklı ve ilgi alanına uyan çalışmalar görmek istemesi sebebiyle her persona/segmente farklı yaklaşımlar yapıyoruz. Böylece aynı anda yürüyen farklı kampanyalar, kişiselleştirilmiş mesajlar, personaya uygun aktiviteler gündeme geliyor.

Yani bu aşamadaki yine gelecekte de önemli olacak yetkinlikleri şöyle bir özetleyecek olursak;

  • Data odaklı analizler
  • Davranışsal segmentasyon ve mesaj eşleşmesi
  • Adapte edebilmek, test etmek, geliştirebilmek
  • Planlama ve orkestrasyon

olarak ifade edebiliriz.

Üçüncü ve son kısım kaliteli içerik üretme alanında…

İÇERİK PAZARLAMASINI DAHA İYİ YAPABİLMEK

İşte burada yaratıcılık da devreye giriyor. Gelecekte insana dair unsurların daha ön planda olması bekliyoruz. Çünkü yapay zeka ve robotların yapamayacağı bazı konular da var🙂

İçeriklerin insani dokunuşlarla zenginleştirilmiş olması, daha duygu odaklı, empatik, ilgi çekici olması gibi unsurların kaliteli içerik yaratmadaki önemini hep vurguluyoruz. Gelecek dönemlerde de içerik pazarlamacılar için olmazsa olmaz yetkinlikler arasında bu tip içerikleri üretebilmek ve bunu devamlı yapabilmek yer alacak.

İçerik ile ilgili alanları şöyle bir toparlayacak olursak:

  1. Hikayeleştirme! İçerikte Hikaye Anlatımı
  2. Sürekli içerik üretebilme. İçerikleri Tekrar Kullanma: Sürekli İçerik Üretmek
  3. İçerikleri farklı şekillerde yazabilme/üretebilme. İçerik Pazarlamasında Hangi İçerik Türü? Hangi Sıklıkta?
  4. Sosyal medya ve topluluk yönetimi. Sosyal Medya Reklamı : İçerik Üreterek Reklam Yapılır Mı?
  5. Dijital platformlardan iletişim kurabilme. Dijital Tüketici Alışkanlıkları Ne Yönde Değişiyor?
  6. SEO trendlerine hakim olmak. SEO Yönetimi: Müşteri İçin Yazmak

Her bir maddeyle ilgili detaylı okuma yapabileceğiniz linklerimi de yukarıya ekledim. Göz atmak faydalı olacaktır.

Sonuç olarak; geleceğin içerik pazarlamacıları, sadece içerik üretmekle kalmayacak, aynı zamanda veriye dayalı analiz yapabilen, farklı içerik türlerine hakim, SEO trendlerini takip eden, yaratıcı düşünebilen ve sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanabilen profesyoneller olmalıdır. Bu becerileri geliştirmek, hem kişisel kariyer açısından hem de şirketin pazarlama stratejisi açısından büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Sevgiyle,

Write A Comment